image/svg+xml
image/svg+xml

Grafik Tasarım

Bölüm Hakkında
Grafik Tasarımı Programı, Bartın Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü,kapsamında 2011-2012 eğitim öğretim yılında açılmıştır. Eğitim ve öğretim Bartın ilinde devam etmektedir. Program kapsamında öğrencilerin kullanımı için bir adet bilgisayarlı tasarım atölyesi, bir adet temel sanat eğitimi ve baskı-resim atölyesi, bir adet dijital baskı atölyesi ve bir adet anfi sınıf bulunmaktadır. Programın eğitim dili türkçedir. Bölüm laboratuarlarında grafik tasarım ve reklamcılık sektöründe yaygın kullanıma sahip makine ve cihaz teknolojisi mevcuttur. *Bu programda, İkinci öğretim ile de eğitim verilmektedir.


Bölümün Amacı
Eğitimin her aşamasında bilim, teknoloji ve sanatsal değerler doğrultusunda özgünlük, anlatım gücü, bilimsel metodun uygulanması, çözümleme ve malzeme kullanabilme becerisi doğrultusunda eğitim verilerek;  görsel tasarım problemlerini çözebilen, donanımı etkin şekilde kullanabilen, yaratıcı tasarımcılar yetiştirmektir.


Bölümün Hedefleri
1) Grafik sanatlar teknolojik olanakları kullanarak görsel ögelerden bir iletişim dili yaratır.
2) İstekli ve yetenekli bireylerin arzuladıkları tasarım alanlarında uzmanlaşmaları için gerekli bilgilendirme ve uygulama ortamını ve imkanını sağlamak.
3) Bu bağlamda, sanatsal düşünceleri ve imgelemleri gerçekleştirmek ve sanat eserleri yaratmak amacıyla bireysel anlayış ve teknik yetenekleri geliştirmek, geçmiş uygarlıkların sanatsal ve kültürel varlıklarını her açıdan değerlendirmek, bunları kültürel zenginlik olarak algılamalarını sağlamak, bakış açılarını genişletmektir.
4) Ulusal ve uluslararası iletişim işbirliği ile, insan ve değerlerini, toplumun farklı gelenek ve göreneklerini akademik çalışmalarla farklı kültür gruplarına aktarmak, bireylerde duyarlılık ve hoşgörüyü sanatsal çabalarla geliştirebilmektir.

Kabul Şartları
Grafik Tasarımı Programına ÖSYM tarafından yapılan Merkezi Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezi Yerleştirmede adaylar Grafik Tasarım Programına, YGS puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir.


Mezuniyet Koşulları
Ders planında belirtilen zorunlu dersler ile asgari sayıda alınması gereken seçmeli derslerden başarıyla geçmiş, en az 120 kredi almış ve 2.00/4 ortalamaya sahip olan öğrenciler mezun olabilir.


Alınacak Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Grafik Tasarımı alanında ön Lisans Diploması" derecesi alırlar.


Üst Kademeye Geçiş
24.04.2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında ön Lisans ve Lisans düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, çift Ana dal, Yan dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre öğrenci programlar arasında geçiş, çift Ana dal ve Yan dal hakkına sahiptir. ön Lisans eğitimini Grafik Tasarımı Programından başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı olmaları halinde, 19.02.2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Meslek Yüksekokulları ve Açık öğretim ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre fakültelerin Grafik, Grafik Tasarımı, Görsel Sanatlar, Görsel İletişim, Grafik öğretmenliği bölümlerinde Lisans eğitimi görebilirler.

İstihdam Olanakları
Mezun olan öğrenciler; Kamu Kurum ve Kuruluşlarında ve özel sektörde Grafiker, Tasarımcı, Grafik Tasarımcı, Desinatör ünvanı ile; ayrıca açık hava reklamcılığı, dijital baskı, matbaa ve basın yayın sektöründe istihdam edilebilmektedirler. 

Sınav Değerlendirme
Sınav Değerlendirme, geçme notu ara sınavın % 40'ı, yarıyıl sonu sınavının % 60'ının toplamı olarak değerlendirilmektedir.


Kazanılan Derece ve Düzey
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Grafik Tasarımı alanında ön Lisans Diploması" derecesi alırlar.


Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar
Bu programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

Öğretim Metodları
Anlatım, soru cevap, beyin fırtınası, uygulamalı derslerle öğrenme.

Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Murat SARI